Hareketli Apareyler ile Tedavi
Hareketli apareyler, bir veya bir grup dişin optimal ortodontik kuvvet yoluyla hareket ettirilmesini sağlayan cihazlardır. Hareketli apareyler, hastaların hekime bağlı olmadan takıp çıkarabildiği ortodontik apareylerdir. Genellikle akrilik plak ve paslanmaz çelik tellerden oluşur.
Hareketli aparey sisteminde, kuvvet, aktif eleman olarak kullanılan zemberekler, vidalar ya da elastikler tarafından dişin kronu üzerinde uygulanır.
Hareketli Apareylerin Kullanımı
Hasta ağzına ilk adapte edildiğinde kullanım açısından zorluklara neden olabilirler ama yaklaşık bir hafta içinde hasta apareye uyum sağlamaya başlar. Bu dönem hastanın apareyi kullanması açısından çok önemlidir. Hasta sabırlı ve kararlı olmalıdır.
Takıp çıkarılabilen bir cihaz olmasından dolayı kullanımı hastaya bağlıdır. Kroşelerin sıkılığı, zemberek aktivitesinin, plak adaptasyonunun kontrolü için hasta 4-6 haftalık aralarla çağırılır.
Bu apareyler hekimin talimatları doğrultusunda,genellikle yemek harici kullanılır. Hekimin tersi bir talimatı yoksa yemek sırasında aparey çıkarılır. Yemekten sonra aparey takılmadan önce mutlaka dişler uygun şekilde fırçalanmalı ,aparey bir diş fırçası veye bir el fırçası yardımı ile temizlenerek takılmalıdır . Belirli aralıklarla, piyasada satılan protez temizleme tabletleri kulanılarak dezenfekte edilmesinde de yarar vardır.
Aparey;ağızda olmadığı süre içinde mutlaka özel kutusunda muhafaza edilmeli ,özellikle restoranlarda kağıt peçeteye sarılarak masanın bir kenarına bırakılmamalıdır. Bu kurallar, apareyin temizliği kırılmaması ve kaybolmaması için dikkat edilmesi geren kurallardır.
Ağız Dışı Apareyler
Çeneleri ilgilendiren anomalilerin tedavisinde ortopedik tedaviler yapılmaktadır. Bu ortopedik etkinin oluşabilmesi için gereken büyüklükteki kuvveti uygulamak için ağız dışından destek almak gereklidir.
Ortopedik kuvvetleri uygulamak amacıyla kafa, ense veya alından destek alınarak uygulanan apareylere ağız dışı apareyler denilir.
Ağız dışı apareyler büyüme atılımını çok hızlı olduğu dönemlerde çenelerin büyümesini yönlendirmek suretiyle etki ederler.
Kullanım süresi ise; hekiminizin önerdiği değişik bir talimat yoksa ağız dışı apareyleri günde 16-18 saat takmak gerekir. Tedavinin başarısında hastanın performansına bağlıdır.